مسجد جامع دهلی
اطلاعات و راهنمای کامل درباره مسجد جامع دهلی
مسجد جامع دهلی Jama Masjid
درباره مسجد جامع دهلی
یکی از بزرگترین مساجد ساخته شده در هند می باشد که در میان مسلمانان طرفداران بسیاری را دارا می باشد.
این بنای مذهبی توسط امپراتور مغول شاه جهان بین سال های 1650 تا 1656 میلادی ساخته شد و توسط اولین امام آن، سید عبدالغفور شاه بخاری افتتاح گردید.
این مسجد توسط معمار استاد خلیل طراحی و توسط حدود 5000 کارگر ساخته شد که قابل ذکر است نیروی کار متشکل از هندی ها، عرب ها، فارس ها، ترک ها و اروپایی ها بوده اند.
نظارت بر ساخت و ساز عمدتا” توسط سعدالله خان، وزیر (یا نخست وزیر) در زمان شاه جهان، و فاضل خان، ناظر خانوار شاه جهان انجام شده است.
هزینه ساخت و ساز در آن زمان ده لک (یک میلیون) روپیه بوده است.
این مسجد یکی از آخرین بناهایی بود که در زمان شاه جهان ساخته شده است.
این مسجد که در پایتخت مغول شاه جهان آباد یعنی دهلی واقع شده است، تا زمان سقوط امپراتوری در سال 1857 میلادی به عنوان مسجد امپراتوری امپراتوران مغول مورد استفاده قرار می گرفته است.
مسجد جامع به عنوان گره نمادین قدرت اسلامی در سراسر هند نیز شناخته شده و دارای شهرت جهانی می باشد.
مسجد جامع دهلی دو مناره 40 متری دارا می باشد که قابل اشاره می باشد در جنوب شرقی و شمال شرقی مسجد این مناره های واقع شده اند و همچنین سنگ هایی که در ساخت آن استفاده شده است از جنس مرمرسفید و ماسه سنگ قرمز رنگ می باشد.
در رابطه با مناره های ساخته شده در این مسجد همچنین می توان به این موضوع اشاره نمود که درون هر کدام از مناره ها یکصد و سی پله وجود دارد که می توانید از آن ها بالا رفته و به تماشای شهر دهلی و طبیعت بسیار چشم نواز آن بپردازید.
این مسجد همچنین بعنوان یکی از نمادی ترین اماکن مذهبی در هند و جهان شناخته شده می باشد و هر ساله گردشگران و توریست های بسیاری که از سر تا سر دنیا به هند و شهر دهلی می روند حتما از این بنا بازدید می کنند.
مسجد جامع دهلی دارای دو محراب باشکوه و حیاطی وسیع می باشد که بعنوان یکی از ویژگی های بارز آن نیز شهرت دارد.
به این نکته در رابطه با مسجد جامع می توان اشاره نمود که گنبدهای این مسجد با مرمرهای سیاه و سفید کار شده اما گنبد بالایی با طلا پوشیده شده است که بسیار چشم نواز و همچنین منحصر به فرد می باشد.
این مسجد حدود 80 متر طول و 27 متر عرض دارد و سقف آن با سه گنبد پوشانده شده است.
به نکته مهم دیگری نیز در رابطه با این مسجد وجود دارد که می بایست به آنها اشاره نماییم که حوضچه ای مزین به سنگ مرمر سفید در میان حیاط این مسجد برای شست و شو قرار دارد که قابل ذکر است طول این آن از شرق به غرب حدود 15 متر و ازشمال به جنوب حدود 17 متر می باشد و در وسط حوضچه، فواره ای از جنس مرمر سفید به چشم می خورد که زیبایی منحصر به فردی به این محوطه از مسجد می بخشد.
سالن بزرگ با دارا بودن هفت ورودی قوس دار و شبستان اقامه نماز از مهمترین مکان های ساخته شده در این مسجد محسوب می شوند.
محوطه این مسجد گنجایش حدود 25 هزار نماز گزار را دار می باشد و هر ساله اعیاد و برنامه های بسیاری در مسجد جامع برگزار می گردد.
در ماه رمضان و عید قربان در مسجد نشاط و شورعجیبی به چشم می خورد که بسیاری از مسلمانان دوست دارند در این بازه زمانی از سال به هند و شهر دهلی سفر کنند.
به این نکته می توان اشاره نمود که این مسجد دارای دو نام می باشد، قدیمی ترین آن که شاه جهان اعطا کرد، «مسجد جهان نوما» است که در فارسی و اردو تقریبا” به «مسجدی که به جهان نگاه میکند» ترجمه می شود.
متداول تر نام آن که در میان عامه مردم شهرت جهانی پیدا کرده است « مسجد جامع » می باشد.
این مسجد در داخل شهر تاریخی شاه جهان آباد قرار دارد که امروزه به نام محله دهلی قدیم شناخته می شود.
رو به روی مسجد قلعه سرخ و مسجد سنهری قرار دارد که بعنوان بناهای تاریخی دیگری برای بازدید شناخته شده می باشند.
مقبره ابوالکلام آزاد، فعال استقلال هند، در مجاورت مسجد قرار دارد.
برای ورود به این مسجد قوانینی وجود دارند همانند اینکه: پوشش خاصی برای رفتن به داخل وجود ندارد اما باید حتما کفش هایتان را در بیاورید.
همچنین برای نگهداری کفش هایتان ممکن است از شما پول بگیرند که باید بر سر مبلغ آن چانه بزنید.